Sauvignon Blanc Druif
De Sauvignon Blanc druif is een aromatische druivensoort voor witte wijn en levert wijnen die droog, verfrissend, pittig en zeer snel drinkbaar zijn. Sauvignon Blanc zien we in veel wijngebieden over de hele wereld, maar wordt van origine veel aangeplant in Frankrijk. De Loirevallei is de belangrijkste Franse streek voor Sauvignon Blanc, met de Pouilly-Fumé en Sancerre als de absolute toppers. De Sauvignon Blanc druif heeft gezorgd voor het succes van de Nieuw-Zeelandse wijnen, wijnen die opvallen door een bijzondere frisheid en een zekere grassigheid, kenmerkend voor Nieuw-Zeeland.
Op hout gerijpt wordt Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd. Vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een expressief aroma van citrusfruit, gras, asperges, bloemen en brandnetel. Overrijp geplukt wordt hij wat flauw.
Op hout gerijpt wordt Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd. Vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een expressief aroma van citrusfruit, gras, asperges, bloemen en brandnetel. Overrijp geplukt wordt hij wat flauw.
In de wijngaard
De sauvignon is gevoelig voor extreme warmte en ontwikkelt zich het best in koele wijngaarden. Hij kan in meerdere stadia van rijpheid worden geplukt, zodat de grassige aroma’s worden gecombineerd met rijpe elementen van tropisch fruit.
Smaken
Men kan in de Sauvignon Blanc de volgende smaken herkennen:
Ook is de Sauvigon Blanc beroemd vanwege zijn bijdrage in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes.
Door de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor:
- groene appels,
- kruisbessen,
- grapefruit,
- asperges,
- gemaaid gras
Ook is de Sauvigon Blanc beroemd vanwege zijn bijdrage in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes.
Door de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor:
- rotting,
- botrytis, (die onder de juiste omstandigheden de natuurlijke zoetheid kan concentreren om zo een edele zoete wijn te kunnen maken)