D.O. Catalunya
Catalunya
Rondom Barcelona ligt Catalonië met een wijntraditie van duizenden jaren oud. De Romeinen introduceerden er de druiventeelt en wijnproductie. Catalonië lijkt het meest op de Franse wijnen. Het wijnaanbod is gevarieerd en komt vooral van wijngaarden langs de kust van de Middellandse Zee en uit het gebied ten zuidwesten van Barcelona tot de rivier de Ebro. Bekende wijn uit Catalonië is de mousserende wijn Cava.
Catalonië de eerste provincieomvattende D.O.
Spanje’s eerste provincieomvattende D.O. werd in 1999 vastgesteld om te zorgen dat wijnhuizen uit de bestaande Catalaanse D.O.’S de diverse wijnen uit deze D.O.’s konden assembleren, terwijl de kwaliteit en de status van deze wijn gewaarborgd bleven. Daarnaast speelt mee dat Catalonië met een overkoepelende herkomstbenaming nog eens 4.000 hectare her en der verspreide wijngaarden onder de D.O. mocht scharen, die voorheen niet geclassificeerd waren.
Deze wijngaarden mogen geen wijn onder een andere D.O.-naam produceren. Desondanks mogen wijnhuizen die bij de D.O. geregistreerd zijn wel onvermengde wijnen onder de originele geografisch afgebakende D.O. waarvan ze lid zijn, uitbrengen.
Deze wijngaarden mogen geen wijn onder een andere D.O.-naam produceren. Desondanks mogen wijnhuizen die bij de D.O. geregistreerd zijn wel onvermengde wijnen onder de originele geografisch afgebakende D.O. waarvan ze lid zijn, uitbrengen.
Klimaat
Het klimaat verschilt per wijnbouwgebied, maar in het algemeen hebben de kustgebieden een mediterraan klimaat, soms met veel wind, terwijl de binnenlandse gebieden een gemengd mediterraan-continentaal klimaat kennen.
Wijnbouw
De D.O. kent dertig aanbevolen druivensoorten en negen toegestane druivensoorten.
Onder de voorkeurssoorten zijn klassieke inheemse soorten zoals de drie Cavasoorten (Macabeo, Parellada en Xarel-lo) en voor rode wijnen Garnacha Tinta en Cariñena. Ook omvat deze lijst mediterrane druivensoorten die verder naar het zuiden voorkomen, zoals Monastrell en Bobal en recent ingevoerde blauwe en witte druivensoorten zoals Pinot Blanc, Müller-Thurgau, Gewürztraminer, Syrah, Merlot en Pinot Noir. Deze nieuwe Duitse en Franse soorten hebben een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe stijl wijnen uit Catalonië.
Onder de voorkeurssoorten zijn klassieke inheemse soorten zoals de drie Cavasoorten (Macabeo, Parellada en Xarel-lo) en voor rode wijnen Garnacha Tinta en Cariñena. Ook omvat deze lijst mediterrane druivensoorten die verder naar het zuiden voorkomen, zoals Monastrell en Bobal en recent ingevoerde blauwe en witte druivensoorten zoals Pinot Blanc, Müller-Thurgau, Gewürztraminer, Syrah, Merlot en Pinot Noir. Deze nieuwe Duitse en Franse soorten hebben een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe stijl wijnen uit Catalonië.
Wijn
Veel wijnen bestaan uit karaktervolle blends van traditionele en nieuwe druivensoorten. De blends verschillen per gebied. Tot dusver zijn er zeer interessante blends uit deze D.O. voortgekomen; onder witte wijnen bijvoorbeeld een blend van 50% Parellada en 50% Chardonnay. En bij rode wijnen onder andere een mix van 60% Tempranillo, 30% Garnacha en 10% Monastrell.